De Grønne vil etablere oljesluttkommisjon

De Grønne i Norge vil fase ut olje slik Tyskland nå faser ut kull. Nå vil partiet etablere en oljesluttkommisjon etter modell fra den tyske kullkommisjonen.

– Det haster å gradvis erstatte utrygge oljejobber med fremtidsrettede grønne jobber. Derfor tar vi initiativ til en oljeutfasingskommisjon som skal forene myndigheter, organisasjoner, arbeidstakere og industri om en sluttdato og utfasingsplan for oljen, sier De Grønnes nasjonale talsperson Arild Hermstad.

 

Det var De Grønnes ungdomsorganisasjon Grønn Ungdom som fikk gjennomslag for sitt forslag om en “oljesluttkommisjon”.

 

– Oljekranene må stenges. Hver eneste krone som investeres i olje og gass er en ekstra krone i potten for et ødelagt klima og miljø. De Grønnes mål er å skape 15.000 grønne arbeidsplasser hvert år de neste 15 årene for å omstille Norge. Og i dag har De Grønne vedtatt en plan som viser hvordan, sier Hermstad.

 

Den tyske "kommisjonen for vekst, strukturendring og sysselsetting", bedre kjent som kullkommisjonen, går inn for en skrittvis nedstenging av kullkraftproduksjonen i Tyskland. Prosessen begynner nå i 2019, og det siste kullkraftverket skal gå av nett i senest i 2038.

 

– Verden ligger langt bak skjema om vi skal kvitte oss med skitten og klimaskadelig energi. Da må også Norge bidra. Fremtiden skapes av politikere som tør å tale oljelobbyen midt imot, sier Hermstad.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle