Ni ting som blir billigere hvis MDG bestemmer

De fleste i Norge ønsker selv å bidra til miljøet i hverdagen, men det er ofte tungvint og dyrt. MDG vil gjøre det lett å velge rett.

Det må være billigere å velge miljøvennlig, og dyrere å forurense. Nå som stadig flere nordmenn ønsker hjelp fra politikerne til å ta rette valg, er det viktig at vi belønner gode valg. I vårt alternative statsbudsjett viser vi hva det vil si i praksis. Kort fortalt er det et budsjett som viser hvordan et grønt Norge ville sett ut. Et samfunn som bidrar til å løse klimakrisa. 

Å velge rett skal bli lett

Det må bli enkelt og billig å reise miljøvennlig. Samtidig som vi gjør det enklere og tryggere å sykle, vil vi også gjøre det billigere å kjøpe seg sykler som gjør hver sykkeltur til en drøm. 

 • Kutte prisen på tog, buss og ferje i hele landet. Vi vil kutte prisene på kollektivtransport med 20 prosent i hele Norge. 
 • Innføre gratis kollektiv for barn under skolealder i hele Norge
 • Lage et nasjonalt reisekort til bruk på kollektivtransport uansett hvor man er.
 • Fortsette med fordelene for elbil, og støttet etablering av elbil-lading i borettslag og sameier. Der det ikke er mulig å reise kollektivt, er det viktig at det er enkelt å velge elbil fremfor fossilbil. 
 • Kutte momsen på elsykkel og lagt en nasjonal elsykkel-pott alle kan søke på. 

Miljøvennlig skal være billigste alternativ

Vi kan ikke fortsette å forbruke i samme tempo som vi gjør nå. Å spise miljøvennlig og sunt bør også være sunt for lommeboken. Vi har kun én klode, så vi må reparere mer, og forbruke mindre. Derfor ønsker vi:

 • Kutte prisen på frukt, grønt og økologisk mat. Fjerne momsen på reparasjon av klær og sko, husholdnings- og fritidsvarer, inkludert elektronikk. 
 • Gi mer økonomisk støtte til alle som vil kutte strømforbruket hjemme, for eksempel de som vil ha solstrøm, både for private husholdninger og landbruk.
 • Fjerne momsen på brukte ting som klær, møbler og elektronikk. 

… og tre ting som må bli dyrere

Transport er den største kilden til klimagassutslipp i Norge og står for 30 prosent av utslippene. Så samtidig som vi gjør det lettere å velge rett, vil vi gjøre det dyrere å forurense. Blant annet ved å:

 • Gjøre det mindre gunstig å eie bensin- og dieselbil. Vi øker prisen på bensin og diesel, men deler pengene fra denne avgiften ut igjen til alle som bor i Norge. De av oss som bor i distriktene får tilbake mer penger enn andre, fordi man har mindre tilgang på kollektivløsninger.
 • Gjøre det dyrere å fly i Sør-Norge. Nordmenn flyr omtrent ti ganger mer innenriks enn gjennomsnittet i Europa. Vi vil ha store kutt i utslippene fra klimafiendtlige flyreiser og gjøre det enklere å reise med tog. Derfor øker vi prisen på flyreiser til utlandet og mellom de store byene i Sør-Norge hvor toget er et alternativ. I Nord-Norge og på Vestlandet er det få alternativer til fly. Vi opprettholder derfor tilbudet i distriktene og styrker satsingen på el- og hydrogenfly på kortbanenettet.
 • Gjøre plast dyrere. Globalt står fossil plast for omtrent like store klimagassutslipp som all flytrafikken. I tillegg kommer utfordringene med plast i naturen. Derfor innfører vi en plastavgift som vil gjøre det dyrere å bidra til forurensing og forsøpling. 

 

Og dette er bare noen av det vi ville gjort for å tilrettelegge for gode, grønne valg. Hele oversikten får du i selve budsjettet.

Vil du vite mer?

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig brukeropplevelse, analysere trafikken på nettsiden og tilpasse innhold og annonser. Du kan lese mer og endre dine preferanser når som helst på siden om personvern og informasjonskapsler.

Innstillinger
Aksepter alle