Om oss

Miljøpartiet De Grønne (MDG) arbeider for et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Vi har folkevalgte i alle de største byene i Norge, og vokser i rekordfart både i medlemstall og på meningsmålingene.

Stortingsvalget i 2013 var et nasjonalt gjennombrudd for oss: Vi fikk 2,8 prosent av stemmene, en nidobling fra forrige stortingsvalg, og Rasmus Hansson ble innvalgt på Stortinget som partiets første stortingsrepresentant.

Vi vil ha deg med på laget! Kom i kontakt med våre folkevalgte her. Les våre vedtekter, og mer om vår politikk her.


En global bevegelse

globalbevegelse
Vi er en del av en voksende, global grønn bevegelse, og er medlem av European Green Party (EGP) og Global Greens. Vårt søsterparti i Sverige, Miljöpartiet de gröna, er det tredje største partiet i Riksdagen.

Grønne partier har også opplevd framgang i land som Tyskland og Frankrike, med profilerte politikere som norsk-franske Eva Joly, og Joschka Fischer og Daniel Cohn-Bendit i Tyskland.

GGLogoEGPGEFLogoEFALogoFYEGlogo


Partiledelsen

harald-hanna

Miljøpartiet De Grønne har ingen partileder, men en delt ledelse mellom en kvinnelig og mannlig talsperson. Dette er en vanlig ordning i mange grønne partier, f.eks Miljöpartiet i Sverige, og er begrunnet med hensyn til likestilling og maktspredning.

Den sittende ledelsen i partiet består av talskvinne Hanna E. Marcussen og talsmann Harald A. Nissen. Sittende partisekretær er Mikkel Storm Glomstein, gjenvalgt på landsmøtet i 2013.


Grønn Ungdom og andre bevegelser

gu

Miljøpartiet De Grønnes ungdomsorganisasjon heter Grønn Ungdom og ble stiftet i 1996. Landsmøtet 2013 valgte Hallvard Surlien og Ingrid Ophaug Dahl som talspersoner, og Anders Skyrud Danielsen som generalsekretær. Du finner mer informasjon på www.gronnungdom.no.

De Grønne har også sin egen studentbevegelse, Grønne Studenter, som du kan lese mer om på www.gronnestudenter.no, samt et grønt kvinnenettverk.


Historie

medlemsvekst

Miljøpartiet De Grønne ble stiftet 29. oktober 1988 etter forhandlinger mellom flere lokale partilister, hvorav noen allerede brukte navnet De Grønne.

Siden 2005 har vi hatt en sterk vekst i antall medlemmer, og mange har meldt overgang fra andre partier, herunder tillitsvalgte og folkevalgte som tidligere har representert SV, Venstre, KrF og Høyre.

Kommune- og fylkestingsvalget i 2011 var et lokalt gjennombrudd for oss. Fra 2007 til 2011 tredoblet vi oppslutningen. Vi er nå representert i alle de største byene, med 20 representanter i ulike kommunestyrer rundt om i landet.

Det virkelige grønne gjennombruddet kom imidlertid med stortingsvalget i 2013. Vi stilte med lister i samtlige 19 fylker, og Rasmus Hansson ble innvalgt på Stortinget som vår første stortingsrepresentant.

×

Støtt Miljøpartiet de Grønne